Saturday, 13 December 2014

Tempat Menarik di Jepun

BUNGA SAKURA DI JEPUN

Sakura merupakan bunga yang sangat dicintai dan dibanggakan oleh masyarakat Jepun. Ia menjadi simbol nasional bangsa ini. Para pejabat Pemerintah dan diplomat Jepun, misalnya, sering menggunakan lambang sakura sebagai "lapel pin" pada baju mereka. Bunga sakura juga menjadi moto yang muncul dalam berbagai kerajinan khas Jepun, misalnya pada kimono, yukata, kipas, cangkir, dan lain-lain.
Bunga sakura berwarna merah muda, sangat muda sehingga ia tampak agak putih dari kejauhan. Bunga ini mempunyai lima kelopak dan sangat kecil, sehingga susah untuk menikmati keindahannya secara individual. Keindahan sakura terletak pada jumlahnya bunga yang sangat banyak memenuhi batang pohon, dan mekar bersama.



Seperti bunga tulip, mekarnya sakura juga menandakan awal musim baru di Jepun. Di Tokyo terdapat beberapa tempat untuk melihat sakura pada awal musim baru. Antara yang paling popular adalah di sekeliling Istana Raja, Imperial Park, yang dikelilingi dengan danau buatan yang indah iaitu "Hanzo-bori".
Cabang-cabang pohon sakura yang sarat dengan bunga menjuntai dan menjulur ke atas air di tepi danau, menimbulkan bayang-bayang yang indah. Dari jendela kamar di Palace Hotel, pemandangan Imperial Park yang sangat indah pada musim sakura dapat dilihat. Di bawah-bawah pohon sakura biasanya muncul bunga-bunga kecil berwarna kuning yang menambah kecantikan suasana.
Tempat lain untuk melihat sakura adalah di "Taman Ueno", tidak jauh dari stadium kereta "Ueno". Di Imperial Park pengunjung tidak boleh  membentang tikar untuk berkelah dan makan, di "Ueno" hampir semua pengunjung datang untuk berkelah. Selain itu terdapat juga banyak kedai 7-Eleven atau kedai-kedai kecil di sekitar "Ueno" untuk membeli "o-bento" (makanan dalam kotak) untuk dibawa makan di "Ueno".



Hampir semua orang Jepun tidak melepaskan kesempatan setahun sekali berkelah di bawah naungan sakura. Orang Jepun menyebut kegiatan ini sebagai "hana-mi" (menonton bunga). Sekalipun bunga sakura sudah mulai mekar pada akhir Mei, biasanya pada minggu kedua April diadakan  festival sakura yang bererti tumpah-ruahnya masyarakat ke tempat-tempat bunga sakura.
Ada pula tradisi di kalangan para petani Jepun, iaitu melakukan upacara minum "sake" (arak nasi) di bawah naungan kanopi bunga sakura. Upacara ini diharap akan menghasilkan hasil tuaian yang baik pada tahun seterusnya. Orang Jepun juga percaya bahawa pohon sakura adalah pagar antara Tuhan dan manusia. Karana itu, melakukan "hana-mi" merupakan ritual keagamaan. Yang jelas, ketika menyaksikan keindahan sakura, orang tidak mungkin mengabaikan keagungan Tuhan.



Pada tahun 1912, kerajaan Tokyo menghadiahkan 3.000 pohon sakura kepada kerajaan Washington DC untuk ditanam di ibu kota Amerika Syarikat sebagai lambang persahabatan Amerika-Jepun. Orang Amerika menamakan sakura sebagai "cherry blossom". Pohon sakura ini kemudian ditanam di sepanjang sisi utara Sungai Potomac, khususnya di Taman Potomac, Barat.
Pada awal musim baru di Washington DC selalu diadakan perayaan Japanese Cherry Blossom. Tahun ini peringatan ke-40 (sejak diadakan perayaan yang pertama pada 1961) akan diadakan pada 31 Mei 2001. Selama sehari penuh diadakan "parade", "bazaar", dan berbagai acara kebudayaan lain. "Bazaar"  disebut 'Sakura Matsuri' diadakan di 12th Street, antara Constitution Avenue dan Pennsylvania Avenue.


Setelah menonton parade pada pagi hari, sekitar 50 ribu pengunjung akan membanjiri "bazaar"  yang kebiasaanya merupakan waktu membeli makanan dan di samping juga merupakan tempat diadakan berbagai atraksi seni-budaya. Selama musim bunga sakura, pengungjung yang datang di antara sekitar 700 ribu di Washington DC khusus untuk menikmati keindahan bunga-bunga sakura.



Pada 1968, Jepun menghadiahkan lagi 3800 batang pohon sakura kepada kota Washington DC. Lucunya, ketika beberapa taman sakura di Jepun terkena bencana banjir, para botanik Jepun telah datang ke Washington DC untuk mengambil pohon sakura jenis Yoshino yang memang khas itu. Sekarang, sakura tidak hanya tumbuh di Washington DC, tetapi telah tersebar ke berbagai negara selain Amerika Syarikat. Di Central Park, New York, juga banyak terdapat pohon sakura.

Penulisan ini dirujuk daripada google

Owl Cafe, Osaka. Main Burung Hantu Yang Jinak

Jepun memang ada banyak perkara pelik-pelik. Kali ini saya kongsikan tentang Owl Cafe atau Kafe Burung Hantu. Pelik bunyinya bila diterjemah kepada Bahasa Melayu.


Ada bayaran masuk dikenakan, iaitu sebanyak JPY1,000 seorang atau lebih kurang RM 30. Anda boleh bermain-main dengan burung hantu yang manja, besar dan comel ni. Bukan sahaja boleh main-main, nak dukung macam main dengan kucing pun boleh.

interesting places to visit in osaka 2

interesting places to visit in osaka 3
interesting places to visit in osaka
Burung-burung ini semua diikat pada tali, so tak boleh bawak larilah. Kat sini ada lebih kurang 15 ekor burung hantu, iaitu 6 ekor yang besar macam gambar pertama. Selebihnya kecil sikit. Hehe Sambil minum-minum sambil main burung hantu. Kalau tak nak makan pun tak apa. Ok je. Selain di Osaka, Owl Cafe theme cafe juga ada di Tokyo.

Sumber : http://travelog.my/owl-cafe-osaka-main-burung-hantu-yang-jinak/ 
June 1, 2014

Bamboo Forest, Jepun


Bamboo Forest, Jepun – Sagano Bamboo Forest terletak di Arashiyama, sebuah daerah di pinggir barat Kyoto, Jepun. Sagano Bamboo Forest adalah salah satu tempat pelancongan alam semula jadi yang paling menakjubkan di Jepun.

Screen Shot 2014-04-03 at 4.39.25 PM
Sagano-Bamboo







Salah satu fakta yang paling menarik tentang Sagano Bamboo Forest adalah saat angin berhembus, deret bambu di hutan ini kerap mengeluarkan suara seperti siulan. Sungguh indah! Hembusan angin yang bersahabat ini akan menciptakan suara alam yang merdu. Gemerisik dedaunan yang bergesekan dengan batang, ditambah dengan siulan angin yang datang dari sela batang akan membuai Anda. Sungguh mententeramkan hati.

No comments:

Post a Comment

^_^ Vrom..Vrom...Ruang Conteng-conteng ^_^ :